Connect
To Top

Nyugaton már félnek a migránspolitika bukásától

Félő, hogy a németek által kicsikart megállapodás ellenére Törökország ismét ráengedi a milliós menekültáradatot Európára

Elkezdődött az alternatív megoldások keresése az Európai Unióban arra az esetre, ha a törökországi belpolitikai folyamatok miatt kudarcba fullad a menekültválság közös kezeléséről kötött megállapodás.

A Bild című német lap értesülése szerint uniós kormányfők egy csoportja megkezdte az egyeztetéseket arról, hogy miként lehet megakadályozni egy újabb menekülthullámot Törökország felől, ha elbukik az EU-Törökország egyezmény.

Az a megoldás merült fel, hogy központi befogadóállomásokat alakítanak ki az Égei-tengeren található görög szigeteken, és felfüggesztik a szigetek és a szárazföld közötti kompforgalmat, hogy a menedékkérők ne tudjanak továbbutazni. A menedékjogi kérelmeket a szigeteken bírálnák el, és onnan toloncolnák vissza hazájukba az elutasított kérelmezőket – mondta egy uniós tagállam kormányának egy minisztere a Bildnek.

A félelem az EU-Törökország megállapodás bukásától azért erősödik, mert Recep Tayyip Erdogan török államfő elutasítja a terrorizmus elleni harcról rendelkező törvény módosítását, amely az uniós vízummentesség megadásának egyik feltétele. Így előfordulhat, hogy az EU nem szünteti meg a vízumkötelezettséget, a török államfő pedig válaszlépésként megnyitja a határokat az EU-ba igyekvő menekültek előtt – írta a Bild.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág