Connect
To Top

A franciák radikális választ adnak a muzulmán terrorra?

Franciaországnak nemcsak az illegális bevándorlás ellen kell harcolnia, hanem a legális bevándorlást is a minimumra kell csökkentenie

"A nemzeti egység másfajta bevándorlási politikát kíván meg. Franciaországnak nemcsak az illegális bevándorlás ellen kell harcolnia, hanem a legális bevándorlást is a minimumra kell csökkentenie" – mondta szerda este az elnökválasztás nagy esélyesének számító Francois Fillon jobboldali jelölt a kampánynyitó nagygyűlésén, mintegy 2 ezres hallgatóság előtt tartott beszédében a dél-franciaországi Nizzában. A városban tavaly a francia nemzeti ünnepen egy tunéziai iszlamista egy kamionnal belehajtott a tömegbe és megölt 86 embert.

"A kereszténység óta létezik nálunk az a hagyomány, hogy befogadjuk a politikai üldözések áldozatait. De ennek a nyitott tradíciónak ésszerűnek és megfontoltnak kell lennie" – hangoztatta.

Franciaországba évente mintegy 215 ezer bevándorló érkezik legális úton, számukat Francois Fillon 100 ezerre csökkentené. A volt kormányfő ennek érdekében egy, a parlament által évente meghatározandó kvótarendszert vezetne be. Francois Fillon mindenekelőtt a gazdasági bevándorlók jelenleg évi 20 ezres számát csökkentené, amelyhez kanadai mintára az ország gazdasági szükségleteinek megfelelően ágazatonként határoznák meg a képviselők a kvótákat.

Hatmillió munkanélküli és közel 9 millió szegény ember él nálunk, szigorúan ellenőrizni kell a bevándorlást – hívta fel a figyelmet.

Családegyesítés keretében évente mintegy 90 ezren érkeznek Franciaországba, ám ennek kvótákkal történő csökkentése jelenleg a francia alkotmányba ütközik és ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével.

A konzervatív elnökjelölt elmondta, a kvóta bevezetéséhez alkotmányt kell módosítani, és az Emberi Jogok Európai Egyezményét is úja kell értelmezni. Fillon azt is meghatározná, hogy a világ mely országaiból érkezhetnek bevándorlók Franciaországba.    

A menekültügyi szabályozást is megreformálná Fillon a visszaélések megszüntetésének céljából. Az országban illegálisan tartózkodó külföldiek fogva tartási idejét 45 napról 180-ra növelné.    

A konzervatív jelöltet baloldalról már számos bírálat érte a bevándorlási politikája és a radikális liberális gazdasági javaslatai miatt. "Azzal vádolnak minket, hogy radikálisan akarjuk talpra állítani Franciaországot. Vállaljátok és válaszoljatok, mert nektek van igazatok, mert a helyzet bátorságot kíván!" – mondta a jobboldali elnökjelölt.

Francois Fillon továbbra is az elnökválasztás nagy esélyesének számít, bár amióta megnyerte tavaly novemberben a jobboldali előválasztást, majdnem tíz százalékot veszített az első fordulóra jelzett támogatottságából. Egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint Marine Le Pen átvette tőle a vezetést az első fordulóban, de a második fordulóban a jobboldali jelölt továbbra is a szavazatok 64 százalékára számíthat a Nemzeti Front 36 százalékos támogatottságot élvező jelöltjével szemben.

Az elnökválasztás első fordulóját április 23-án, a másodikat május 7-én rendezik meg Franciaországban.

Elemzés a francia elnökválasztás esélyeiről és tétjéről: Hamarosan Angela Merkel egyik legkészségesebb kiszolgálói tűnnek el az európai színtérről…

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág