Connect
To Top

Bajorország szembeszállt Merkellel

A bajor kormány nyíltan kimondta: ez így nem mehet tovább Németországban

A bajor kormány nyíltan kimondta: ez így nem mehet tovább Németországban

Az iszlamista terror megérkezett Németországba, ezért fel kell lépni a lakosság védelmében és nem szabad "relativizálni" a problémát – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök kedden Gmundban, a tartományi kormány ötnapos tanácskozása előtti sajtótájékoztatón a Bajorországban az utóbbi napokban történt támadásokkal kapcsolatban.

A jobboldali CSU elnöke a berlini vezetés nyilatkozataira utalva hangoztatta: elfogadhatatlan az az érvelés, hogy a politika nem ígérhet teljes biztonságot, elfogadhatatlan az iszlamista terrorizmus "relativizálása" annak mérlegelésével, hogy a lakosság különböző csoportjában mekkora a bűnözés, és nem elég higgadtságot kérni az emberektől, hanem mindent meg kell tenni a közbiztonság erősítéséért. A polgárok higgadtsága fontos, de nem helyettesítheti az állami védelmet. Az emberek félnek és válaszokat várnak az államtól, ezért "végtelen viták" helyett lépni kell  – húzta alá Horst Seehofer. 

ms

Merkel és Seehofer. Bajorország nem tűri tovább a merkeli politikát

Joachim Herrmann tartományi belügyminiszter a menekültek által elkövetett würburgi és ansbachi, a hatóságok előzetes megállapításai szerint iszlamista hátterű támadásról szólva kiemelte: az utóbbi hónapokban "sajnos az is kiderült, hogy a menekültek útvonalait terroristák és bűnözők is használják, akik menedékkérőnek adták ki magukat, ezért nem szabad alkalmazni a nyitott határok politikáját". A határon belépésre jelentkező menedékkérőket fel kell tartóztatni, ha nem igazolják hitelt érdemlően személyazonosságukat, és ki kell vizsgálni, hogy kicsodák. Továbbá fokozottabban kell ellenőrizni, hogy "mi folyik a menekültszállásokon" – utalt arra, hogy az ansbachi pokolgépes merénylet elkövetőjének szállásán további robbanószerkezetek előállítására alkalmas anyagokat és tárgyakat találtak. 

Az elutasított vagy bűncselekmény miatt elítélt menedékkérőket következetesebben ki kell toloncolni, és szakítani kell azzal a "tabuval", hogy senkit nem szabad visszaküldeni olyan országba, ahol háború van – mondta a miniszter, rámutatva, hogy például Afganisztán számos területe megfelelően biztonságos afgán állampolgárok tartózkodásához.

Joachim Herrmann arról is beszélt, hogy szélesíteni szükséges a Bundeswehr – a német hadsereg – belföldi bevetésének lehetőségét, és a felszerelés és a létszám fejlesztésével, valamint jogszabályi változtatásokkal meg kell erősíteni a rendőrséget. Mint mondta, "meg kell védenünk azokat, akik védenek minket".

Winfried Bausback tartományi igazságügyi miniszter a tanácskozás napirendjén szereplő témákat ismertetve kiemelte: át kell tekinteni azt is, hogy miként lehet jobban ellenőrzés alatt tartani a közveszélyes iszlamistaként számon tartott embereket. A többi között be kell vezetni, hogy nyomkövető elektronikus lábbilincs viselésére kell kötelezni ezeket az embereket, és a dzsihadista toborzók elleni küzdelem hatékonysága érdekében bővíteni kell a digitális kommunikáció megfigyelésének és adatai tárolásának lehetőségét.

Az utóbbi nyolc napon történt négy támadás közül három – Würzburg, München, Ansbach – Bajorországban történt. Würzburgnál július 18-án egy bizonytalan személyazonosságú menedékkérő megsebesített öt embert. Rárontott a rendőrökre is, ezért lelőtték. Július 22-én egy 18 éves iráni-német állampolgár Münchenben kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Július 24-én egy 27 éves szíriai férfi – akinek menedékkérelmét elutasították – felrobbantotta magát Ansbachban egy fesztivál közelében; a férfi életét vesztette, tizenöten megsebesültek.

A támadások miatt Angela Merkel kancellár rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatót tart csütörtökön Berlinben. A szövetségi kormány sajtóhivatalának keddi közleménye szerint "aktuális bel-, és külpolitikai ügyekről" lesz szó. Az esemény eddig nem szerepelt a nyári szabadságát töltő kancellár programjában. Angela Merkel szombaton is megszakította szabadságát, az előző este történt müncheni ámokfutás miatt.

4 Comments

 1. Attila Czako

  2016 Júl 26. at 20:15

  Remelem bejelenti hogy nem fogadnak be senkit holnaptol ….akkor a Szerbiai allatok is hazaterhetnek az akolba…

   

 2. Rakovszky István

  2016 Júl 27. at 09:32

  Az első dolog amit tenni kell: az elfogott illegális határsértőktől el kell venni az okostelfonjukat, őket addig zárt táborban tartani, amig, meg nem vizsgálták a készülékeket, hogy kiszűrjék melyiküket küldte az IA‼

  Azokat azonnal vissza kell dobni a hazájukba, miután egy jelet tetováltak rájuk, hogy felismerhetők legyenek egy újabb próbálkozásnál. Ha megint betörnek, (vagy legálisan próbálnának bejutni) az antarktiszra kellene őket küldeni. De Putyinnal egyességet kellen kötni, hogy adja visza hazánknak a Ferenc-józsef földet, hogy az iszlamistákat oda internálhassuk (Az oroszok is tegyék ezt azokkal akiket ők kaptak el‼)

   

 3. Dr. Gyarmati Pál

  2016 Júl 27. at 18:50

  Merkel, a CD Kanzlerin MEGŐRÜLT! "Keresztény"??? Hazafi??? Német?????

   

  N E M !!!!

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág