Connect
To Top

Megéri tulajdonosnak lenni a cégben, ahol dolgozol!

Feléledt a magyar munkavállalói résztulajdonosi program

Felmérése szerint részvényalapú juttatásokkal növelhető a munkavállalók motiváltsága és a vállalat iránti elkötelezettsége, valamint csökkenthető a munkaerő elvándorlásának mértéke – hívta fel a figyelmet a Deloitte Zrt. tanácsadó cég.

A közleményben kiemelik, hogy a nemzetközi és a magyar trendek megegyeznek: a vállalatok vagy a felsővezetőknek, vagy pedig a cég összes dolgozójának, illetve a munkatársak jelentős részének kínálnak fel részvényeket, vagy részvényvásárlási opciós lehetőséget. A programban résztvevők jellemzően ingyen, de legalábbis jelentős kedvezményekkel juthatnak hozzá részvények vételi jogához, melynek eredményeként tulajdonosok lehetnek a magyar társaságban, vagy a nemzetközi anyavállalatban.

Az is vonzóvá teszi a programot, hogy kedvező adókövetkezmények mellett nyújtható a juttatás. Nettó vagyoni értékre vetítve az adóteher drasztikusan, akár 93,23 százalékról 17,65 százalékra csökkenhet – közölték.

A magyar jogszabályi környezet is egyre vonzóbbá teszi az ilyen juttatási programokat. Lehetőség van arra, hogy adót ne a részvény megszerzésekor, hanem bizonyos feltételek esetén csak az értékesítéskor kelljen megfizetni.

A Deloitte felmérésében résztvevő 177 nagyvállalat csaknem 90 százaléka továbbra is úgy gondolja, hogy jól döntött a program bevezetésével. A részvények tartási időszaka, amelynek lejárta után a munkavállalók szabadon rendelkezhetnek a részvényekkel, külföldön és Magyarországon is egyaránt átlagosan 3 év.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Business