Connect
To Top

Kimagasló a magyar gazdaság növekedése

A  GDP növekedés széles alapokon nyugszik, mind a termelési, mind a szolgáltatási, illetve fogyasztási oldalon kiemelkedőek az eredmények

A  GDP növekedés széles alapokon nyugszik, mind a termelési, mind a szolgáltatási, illetve fogyasztási oldalon kiemelkedőek az eredmények. 

Az Európai Unión belül kimagasló a magyar gazdaság növekedése, éves összevetésben az uniós átlag feletti, negyedéves alapon pedig a második leggyorsabb volt a bővülés a második negyedévben.

Erről Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára számolt be az M1 aktuális csatornán a KSH legfrissebb, részletes GDP-adatait kommentálva.

Kiemelte: a második negyedéves adat megerősíti a tárca várakozását, hogy idén 2,5 százalékkal nőhet a magyar gazdaság teljesítménye. A második fél évben az építőipar felfutása várható a kormányzati intézkedések, kiemelten a csok és a csökkentett lakásáfa hatására. Ezen kívül a mezőgazdaság továbbra is pozitívan járulhat hozzá a növekedéshez, és a felgyorsuló uniós transzferek az év vége felé húzhatják a gazdasági teljesítményt. A háztartások fogyasztása pedig már az első fél évben is kiemelkedő volt – fejtette ki.  

Az államtitkár hozzátette: az éves összevetésben 2,6 százalékos GDP növekedés széles alapokon nyugszik, mind a termelési, mind a szolgáltatási, illetve fogyasztási oldalon kiemelkedőek az eredmények. 

A mezőgazdaság teljesítményét kiugrónak nevezte, amely a tavalyi év azonos időszakához képest 13,4 százalékkal bővült az idén. A fogyasztási oldalon a belső fogyasztás a magas bérdinamika és a rekordmagas foglalkoztatási adatok miatt nőtt jelentősen – mondta. Kitért arra, hogy a nettó export is érdemben járult hozzá a második negyedévi növekedéshez.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Business