Connect
To Top

A nagy bank megeszi a kis bankot

Engedélyt kapott az OTP az AXA magyarországi bankjának átvételére

Engedélyt kapott az OTP az AXA magyarországi bankjának átvételére

Az OTP megkapta a hatósági engedélyeket az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlására – jelentette be  a OTPBank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden. 

A tájékoztatás alapján, miután a Gazdasági Versenyhivatal már korábban áldását adta az ügyletre, most a Magyar Nemzeti Bank is engedélyezte az AXA Bank magyarországi üzletágának 2016. október 31-vel történő átruházását az OTP Bank Nyrt.-re. Az ügylet az AXA Bank Europe SA, az AXA Bank Europe SA Magyarországi Fióktelepe és az OTP Bank Nyrt. között 2016. február 2-án létrejött üzletág-átruházási szerződés szerint történik. Az OTP Bank idén februárban a tőzsde honlapján jelentette be, hogy megállapodást írt alá az AXA Bank Europe S.A.-val a bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról.

Az AXA Bank elsősorban a jelzáloghitelezésben tekinthető erősnek a magyarországi piacon. Az OTP Bank jelzáloghitel állománya az üzletág átvételével mintegy negyedével fog nőni az OTP szerint. Az AXA Bank átvétele magában foglalja az lakossági hitel és megtakarítási, valamint vállalati területet, illetve a bank alkalmazottainak átvételét. A tranzakció lezárását követően az integrációs folyamat 2016 végén zárulhat le.

Az OTP Bank MTI-hez eljuttatott korábbi tájékoztatása szerint a tranzakció miatt az AXA Bank ügyfeleinek semmilyen teendőjük nincs, a kondíciók valamennyi szerződés esetében változatlanok maradnak. A tranzakció lezárásáig az AXA Bank ügyfelei változatlan módon intézhetik bankügyeiket.

A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra.

A nyilvános cégadatok szerint az AXA Bank magyarországi fióktelepe 2015-ben 12 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 37,8 milliárd forintos veszteség után. A bank átlagosan 323 alkalmazottat foglalkoztatott tavaly Magyarországon. Az AXA Bank Europe SA konszolidált éves beszámolója szerint a magyarországi tevékenységeinek átruházása egy évekkel ezelőtt kezdődött stratégiába illeszkedik, amelynek célja, hogy a bank kizárólag a belga tevékenységekre összpontosítsa tevékenységét.    

Az OTP Bankcsoport tavalyi korrigált adózott eredménye 63,171 milliárd forint lett, szemben az előző évi 102 milliárd forintos veszteséggel. A bankcsoport mérlegfőösszege 2 százalékkal, 10 718,848 milliárd forintra csökkent tavaly év végére. A csoport magyarországi alaptevékenysége (OTP Core) 2015-ben 123,4 milliárd forintos korrekciós tételeket nem tartalmazó adózott eredményt ért el, 10 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. Mérlegfőösszege 6 774 milliárd forint lett, 5 százalékkal csökkent. Piaci részesedése a mérlegfőösszeg alapján 25 százalékot tett ki, 2,9 százalékponttal kevesebbet az előző évinél. Az OTP Core jelzáloghitel-állománya 1 163,7 milliárd forint volt 2015-ben, 19 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Business