Connect
To Top

Kiskereskedelmi adatok: jó úton van Magyarország

Már több mint 3 éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, az év egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt

Már több mint 3 éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, az év egészét tekintve a kiskereskedelmi forgalom volumene 4,9 százalékkal nőtt a tavalyi január-júliusi időszakhoz képest.

Ezt hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán hétfőn, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataira reagálva. A KSH jelentése szerint júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 2,7, naptárhatástól megtisztítva 3,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.     

Marczinkó Zoltán kiemelte: minden szegmensben – élelmiszer, nem élelmiszer, üzemanyag – növekedés figyelhető meg, a legdinamikusabban a nem élelmiszer jellegű kereskedelem nőtt.     

Arról is beszámolt, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2010 januárja óta 17 százalékkal, 2014 januárja óta pedig 14 százalékkal emelkedett.     

Az emelkedésben nagy szerepe van egyebek mellett a 2010 óta folyamatosan növekvő foglalkoztatottságnak, a mérsékelt inflációnak és a személyi jövedelemadó 1 százalékpontos csökkentésének – mondta. Hozzátette: a mérsékelt infláció révén a reálbérek is emelkednek, ami szintén a kereslet élénkülését segíti.     

Ha az eddig tapasztalható tendencia továbbra is megmarad és hónapról-hónapra bővül a foglalkoztatottak köre, folytatódik a béremelés a köz és a versenyszférában is, akkor van rá esély, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővülése az év végéig és  jövőre is kitart – mondta az NGM helyettes államtitkára.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Business