Connect
To Top

Magyarország nem a probléma része, hanem a megoldásé

Szijjártó Péter: sikeres, szuverén és patrióta válaszokat adtunk

A külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban, a tekintélyes Harvard Klubban tartott előadásában úgy fogalmazott: a súlyos európai kihívásokra Magyarország sikeres válaszokat adott, és sikeres a gazdasági együttműködése az Egyesült Államokkal. A magyar-amerikai kapcsolatokat terhelik ugyan feszültségek, de Budapest és Washington közös munkáját a transzatlanti együttműködésben ez nem befolyásolja.

Európát a második világháború vége óta nem érték olyan nagy kihívások, mint most – mondta előadásában Szijjártó Péter, s az ukrajnai helyzetet, az energetikai kérdéseket, a bevándorlást, a növekvő terrorfenyegetettséget sorolta e nagy feladatok közé. „Magyarország patrióta és szuverén válaszokat adott ezekre, s ezzel hazánk már nem a probléma része, hanem a megoldásé” – szögezte le. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Magyarország példája, sikere a bizonyíték arra, hogy az Európai Unió csakis erős tagállamokkal lehet sikeres, gyönge tagokkal nem. „Világos, hogy Magyarország nem lett volna ilyen sikeres, ha nem kapott volna erős felhatalmazást a választóktól” – jelentette ki.

A miniszter kitért a magyar-amerikai viszonyt terhelő feszültségekre, s mint mondta: az Egyesült Államok részéről sokszor érte kritika Magyarországot, amely azonban mindig készen áll a konkrét bírálatok megvitatására, viszont általánosságokkal nem tud mit kezdeni. „Az amerikai politikai kritikákat megkérdőjelezi az a tény, hogy 1600 amerikai vállalat 9 milliárd dollárnyi befektetéssel rendelkezik hazánkban, s mintegy százezer magyar embernek ad munkát” – mondta. Leszögezte: ha Magyarország valóban olyan rossz hely lenne, mint ahogyan azt a bírálók állítják, akkor az igényes amerikai tőke nem menne oda. Ráadásul tavaly fordult elő először, hogy az Európán kívüli országok sorában az Egyesült Államok lett a legfontosabb piac Magyarország számára. A miniszter emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok multinacionális cégei közül negyven működik Magyarországon is.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág