Connect
To Top

Fél ezer belga állt iszlám terroristának!

Belga állampolgárok, de mind bevándorló. Férfiak, nők és gyermekek…

Belga állampolgárok, de mind bevándorló. Férfiak, nők és gyermekek…


Eddig 457 belga állampolgár csatlakozott Szíria vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz – írta internetes oldalán a fenyegetéseket elemző belga testület (OCAM) adataira hivatkozva a La Libre Belgique belga napilap. A testület első ízben publikált adatai szerint a Belgiumot elhagyó 457 ember közül 328 férfi, 86 nő, és 43-an vannak olyanok, akik nem töltötték be a 18 évüket.

Az adatok szerint jelenleg 266 belga állampolgár harcol aktívan a két ország valamelyikében, köztük 51 nő és 38 kiskorú. A testület úgy tudja, a terrorszervezetek megalakulása és a közel-keleti háború kirobbanása óta 90 belga személyazonossággal rendelkező ember halt meg a harcokban, de erről hivatalos megerősítés nagyon kevés esetben érkezett – írta napilap. 

Megemlítik, hogy az év elejéig 114-en hagytak fel a harcokkal, és indultak vissza Európába, míg a testületnek jelenleg négy olyan emberről van tudomása, akik épp úton vannak, hogy csatlakozzanak a régióban működő terrorszervezetekhez. A napilap azt írta, hogy a titkosszolgálatok segítségével a belga rendőrség januárig 59 embert fogott le azok közül, akik a szír, vagy iraki harcokban akartak részt venni. Számuk júliusra 73-ra emelkedett – tették hozzá.

A tájékoztatás szerint a központ január elején kilátásba helyezte a külföldre távozott és szélsőséges csoportokhoz csatlakozott belga állampolgárok személyi igazolványának visszavonását vagy érvénytelenítését. Javaslatára eddig összesen 11 esetben, lehetséges terrorista szervezetben harcoló vagy a csoportokhoz csatlakozni vágyó belga állampolgár személyi igazolványát vonták vissza – írta La Libre Belgique.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág