Connect
To Top

Európa lakói rettegnek, de a politikusokat ez nem érdekli

Sokkoló adat Brüsszel számára: minden uniós állam polgárai aggódnak a migránsok miatt

Sokkoló adat Brüsszel számára: az összes uniós állam polgárai aggódnak a migránsok miatt

Az európai polgárok döntő többségét aggodalommal tölti el az illegális bevándorlás és a muszlimok számának növekedése. Ez szerintük fokozza a bűncselekmények elkövetésének, illetve a terrorizmusnak a veszélyét. Ezt a Századvég Alapítvány vezető elemzője ismertette az intézete által szervezett Merre tart Európa? – A Project 28 kutatás eredményei című konferencián. 

Lánczi Tamás az Európai Unió valamennyi tagállamában készült felmérésük eredményeiről beszámolva hangsúlyozta: az európaiak nem elégedettek a brüsszeli vezetők bevándorláspolitikájával. A migránsok tagállamok közötti elosztását célzó kvóta nagyon megosztó kérdés – hangsúlyozta -, de mindenki szeretné "tehermentesíteni saját országát a bevándorlás következményeitől".

Kiemelte, az év elején megkérdezettek mintegy kétharmada állította, tart attól, hogy a bevándorlás növeli a bűn- és terrorcselekmények számát. Ez az arány pedig feltételezhetően tovább is növekedett az azóta elkövetett terrortámadások után – fűzte hozzá. A felmérés eredményei alapján a terrortól leginkább Franciaországban, Hollandiában és Dániában félnek, míg a sor végén Magyarország, Finnország és Észtország áll – ismertette az elemző. Lánczi Tamás kitért arra is, hogy a válaszadók szintén kétharmada féltette az identitását az eltérő kultúrájú emberektől. A kutatásban megkérdezett 28 ezer ember 83 százaléka gondolta úgy, hogy hatékonyabban kellene védeni az Európai Unió határait – tette hozzá Lánczi Tamás.

Az Európai Unió vezetői elvesztették józan ítélőképességüket és nem látják azt a tényt, hogy az illegális bevándorlás és a terrorizmus között szoros kapcsolat van – jelentette ki Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a konferencián. A politikus az intézet felmérése hivatkozva hangsúlyozta, az európai emberek véleménye szerint megbukott a brüsszeli döntéshozók bevándorláspolitikája, amelynek alakítása az elmúlt évtizedek legfontosabb, akár a következő 50-100 évre is kiható kérdése.    

Tuzson Bence szerint az Európai Bizottság javaslatai egyrészt alkalmatlanok a probléma megoldására, másrészt még veszélybe is sodorják Európát és azon belül Magyarországot is, mivel az illegális bevándorlók kvóta szerinti szétosztásával gyakorlatilag meghívót küld a kontinensre tartó emberek millióinak. Példaként említette, hogy csak Líbiában 1 millió ember szeretne átjutni a kontinensre, míg Törökországban 3 millió ember várakozik ugyanerre különböző táborokban.

Az államtitkár kiemelte, a migránsok szétosztása Európa-szerte szétteríti az azzal járó veszélyeket. Tuzson Bence ilyen veszélyként említette a terrorizmus kockázatának növekedését, német szolgálati jelentések szerint ugyanis "legalább 2-3 ezer potenciális alvósejt" is Európába érkezett a bevándorlási hullámban.

A politikus szintén ide sorolta, hogy a korábban érkezett migránsok európai integrációja sem volt sikeres, amit szerinte az is mutat, hogy körükben kiemelten magas a munkanélküliség és a bűnözés aránya. Tuzson Bence külön kitért arra, hogy a korábban nagyobb arányban követnek el olyan bűncselekményeket, például a nők elleni erőszakot, amelyek korábban nem voltak jellemzőek.

Az államtitkár elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Bizottság elfogadni tervezi Soros György javaslatát a kvótákról, továbbá annak finanszírozásáról, aminek értelmében új európai benzinadót vethetnek ki, valamint megnyirbálhatják a közös agrártámogatásokat. Ebben az esetben a magyar vállalkozóknak és gazdáknak kellene megfizetni a migránsok ellátását – fejtette ki.

Tuzson Bence hangsúlyozta, az uniós vezetők ezen szándékát csak az emberek hangja változtathatja meg, ezért gondolta úgy a kormány, hogy mindenképpen meg kell kérdezni az embereket, és ezért tartja fontosnak, hogy minél többen részt is vegyenek a kvótareferendumon.

Schmidt Mária, a Terrorháza Múzeum főigazgatója szerint kultúrharc folyik a hagyományos értékeket hordozó európai nemzetek és a globalizált multikulturális elitek között. A történész szerint ebben a harcban a kulturális identitásunk forog kockán. Schmidt Mária – Kertész Imre Nobel-díjas író gondolatait felidézve – kifejtette: az a civilizáció, amely nem mondja ki vagy cserbenhagyja értékeit, a pusztulás útjára lépett.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Belpolitika