Connect
To Top

A magyar munkaadóknak sem kellenek a bevándorlók

A hatékonyság javítása és a közmunkások munkaerőpiacra segítése a jó megoldás a munkaerőhiányra

A hatékonyság javítása és a közmunkások munkaerőpiacra segítése a jó megoldás a munkaerőhiányra


A piacról hiányzó munkaerőt elsősorban a hatékonyság javításával, továbbá a közmunkások elsődleges munkaerőpiacra irányításával és oktatással lehet pótolni – erről a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke beszélt az M1 aktuális csatornán kedd reggel. Lakatos Péter véleménye szerint – aki a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója is – messze nem az első cél a külföldi vendégmunkások alkalmazása, azt Magyarországon egyebek közt a nyelvi nehézségek is akadályozzák.

Hangsúlyozta, hogy a legnagyobb tartalék a hatékonyság javításában van, példaként említette a munkafolyamatok optimalizálását a számítástechnika, a robotizálás eszközeivel. Hozzátette, hogy a munkaerőpótlás másik forrása lehet a közmunkások egy részének átirányítása a valódi munkaerőpiacra. Megjegyezte azt is, hogy az oktatás sokat tehet azért, hogy a leszakadó rétegek ne termelődjenek újra.

Az MGYOSZ alelnöke kifejtette, hogy a munkaerőhiánynak az elvándorlás mellett főként demográfiai okai vannak, a születésszám csökkenése miatt évente több tízezerrel kevesebben kerülnek munkaképes korba, mint néhány évtizeddel ezelőtt, és évente jóval többen mennek nyugdíjba, mint ahányan megjelennek a munkaerőpiacon.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Business