Connect
To Top

Trump lázongással fenyegetőzik

Szerinte a Republikánus Párt nem tagadhatja meg tőle az elnökjelöltséget, mert az a lázongások veszélyével fenyegetne

A New York-i üzletember, aki kijelentéseivel óriási vitákat kavar még saját pártján belül is, a keddi előválasztásokon négy szövetségi államban is diadalt aratott. Így az MSNBC televízióban azt jósolta, hogy nyárig, a republikánusok elnökjelölt-állító országos konvenciójáig meglesz az elnökjelöltséghez szükséges számú delegátusa, méghozzá minden nehézség nélkül.

A CNN hírtelevízióban pedig már figyelmeztetően fogalmazott: ha a Republikánus Párt vezetői a konvención megpróbálnák megtagadni tőle az elnökjelöltséget, akkor „lázongások” várhatóak az országban. „Azt hiszem, hogy lázongásokkal kell szembenézni, én a nagy tömeget, emberek millióit képviselem” – állította a milliárdos. Egyúttal arra sürgette a republikánus politikusokat, hogy álljanak be mögé, őt támogassák, mert csakis ő képes legyőzni Hillary Clintont. Trump azt állította: Clinton elnöksége „nagyon kínos lenne az országnak”.

Az eddigi előválasztásokon Trump az elnökjelöltséghez szükséges delegátusok 47 százalékát megnyerte, ám a még hátralévő előválasztásokon a delegátusok 54 százalékának megnyerésére volna szüksége, hogy meglegyen a többsége és automatikusan ő lehessen a párt elnökjelöltje. Ám választási  diadalai ellenére, a republikánusok vezető politikusai nem őt szeretnék a párt elnökjelöltjeként látni, és vizsgálják is annak lehetőségét, hogyan lehetne megakadályozni a jelöltségét.

Szerdán délelőtt John Boehner ohiói republikánus politikus, a képviselőház korábbi elnöke nyilatkozatban közölte, hogy ő semmiképpen nem támogatja Trump jelölését, és szívesen látná utódját, Paul Ryan jelenlegi házelnököt a Republikánus Párt elnökjelöltjeként. Nem ez az első eset, hogy vezető republikánus személyiségek Ryant kérik fel, hogy induljon az elnökjelöltségért, de a wisconsini politikus ezt eddig mindig elhárította, igaz, kedden sejtetni engedte, hogy talán mégis vállalná, ha a konvención az ő neve merülne fel elnökjelöltként. Ám szerdán a szóvivője útján jelezte: mégsem akar republikánus elnökjelölt lenni.

Trump egyébként az MSNBC-ben bejelentette, hogy a következő elnökjelölt-aspiránsi tévévitán – amely hétfőn lesz – nem vesz részt.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág