Connect
To Top

Schulz megint nekiment Magyarországnak

Abszurdnak és aljasnak nevezte a magyar kormánynak a kvótareferendumról szóló kezdeményezését Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy szerdai interjúban

A német szociáldemokrata politikus a Stern című német hírmagazinban megjelent interjúban a menekültek európai uniós tagországok közötti szétosztására szolgáló eljárásról elmondta, hogy „kidolgoztunk egy képletet, amelynek alapján az EU-ban eléggé igazságosan lehetne elosztani” menekülteket.

Arra a felvetésre, hogy a munkanélküliség és a hazai össztermék (GDP) figyelembevételével meghatározott elosztási eljárás nem túlságosan közérthető, azt mondta, hogy a képlet a „terhek méltányos elosztását hivatott garantálni, és nem elsősorban arra való, hogy minden polgár megértse”. Bőven elég lenne, ha az uniós tagországok állam-, illetve kormányfői megértenék, hogy miről van szó, de ez „sajnos” nem sikerült – tette hozzá. „Amíg az olyan emberek, mint Orbán Viktor azt mondják, hogy ‘a menekültpolitika nem ránk tartozik, ez német probléma’, addig Európa nem tud megbirkózni a kihívással” – mondta Martin Schulz arra a kérdésre, hogy a menekültek befogadásától elzárkózó kelet-európaiakra gondol-e. Hozzátette, hogy az EU-ban vannak szolidáris és nem szolidáris tagállamok.

Arról, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodása előirányozza 72 ezer menekült tagországok közötti elosztását, elmondta, hogy Orbán Viktor „már bejelentette, hogy népszavazást kell erről tartania. Képzeljük csak el! Népszavazás arról, hogy Magyarország befogadjon-e 1290 menekültet! Ez nem csak abszurd. Ez aljas is” – jelentette ki az EP elnöke.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor vajon nem értette-e meg Európát, azt mondta, hogy nem szabad alábecsülni a magyar miniszterelnököt, mert „ő az egyik legravaszabb a jobboldali populisták között”.

Arra a felvetésre, hogy talán értelmesebb lenne nem küldeni menekülteket az olyan idegenellenes társadalmakba, mint a magyar, azt mondta, hogy ezzel csak „azok nyernének, akik a leghangosabban balhéznak”. Kifejtette, hogy a menekülteknek meg kell mondani, hogy a védelemhez fűződő joghoz nem jár lakóhely-választási jog, és nem mehet mindenki Németországba, Svédországba vagy Hollandiába, mert az összes többi európai ország is védelmet nyújt az üldöztetéstől.

Megjegyezte, hogy Magyarországon is vannak települések, ahol nem utasítják el a menekülteket. Ilyen például Szeged, egy „elkötelezetten baloldali város, oda bármelyik menekültet el lehet küldeni”.

Arra a kérdésre, hogy mi volna olyan rossz abban, ha Orbán Viktor Magyarországa nem lenne EU-tag, Martin Schulz kifejtette, hogy az uniós tagság megszüntetése „rossz lenne Magyarországnak”, és Európának is. A tagság megvonásával Magyarországot „a nemzetközi hatalmi politika játékszerévé tennénk” – tette hozzá. „Mi is most a helyzet? Az Egyesült Államok nemzetközileg visszahúzódik, Európa saját magával van elfoglalva, Kína válságban van, Putyin pedig elég ügyesen kitölti ezt a hatalmi vákuumot” – mondta az EP elnöke.

Martin Schulz a terjedelmes interjúban egyebek között elmondta, Olaszország, Spanyolország és Franciaország mérlegeli, hogy kössön-e Marokkóval, Algériával és Tunéziával olyan menekültvisszafogadási egyezményt, mint az EU és Törökország megállapodása. Ezek a folyamatok hosszabb távon azt eredményezik majd, hogy a menekültügyet uniós szinten szabályozó dublini rendszer kiterjed az EU területén kívülre, vagyis például egy Dél-Szudánból származó menedékkérő valószínűleg egyszer majd valamely uniós tagország egyiptomi nagykövetségén is kérhet menedékjogot.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Belpolitika