Connect
To Top

Botka már készülhet a migránsok Szegedre telepítésére

Az európai baloldali pártok megkerülnék a migránsok betelepítésére nem hajlandó kormányokat, és az önkormányzatokkal állapodnának meg. Például Szegeddel.

Új menekültelosztási módszert javasolnak európai szociáldemokrata politikusok, az elképzelés szerint a menekültek befogadásáról nem uniós tagállami kormányokkal, hanem önkormányzatokkal kellene megállapodni – írta szerdán a Die Zeit című német hetilap.

A Die Zeit csütörtöki számában megjelenő beszámolóból a hetilap hírportálján előzetesen ismertetett részletek alapján a felvetés lényege, hogy a menekültelosztási rendszerből kiiktatnák a tagállami kormányokat, és a városi, települési önkormányzatok önkéntes alapon közvetlenül az Európai Bizottságnál pályázhatnának pénzért, amelyet menekültek elhelyezésére, ellátására kellene fordítani. A pénz egy uniós alapból származna, amelyet a tagállamok töltenének fel, elosztását pedig az Európai Bizottság felügyelné. Az alap kezelésébe be lehetne vonni az Európai Beruházási Bankot (EIB) is, a döntéshozatalba pedig magukat az érintetteket, a menekülteket, akik így beleszólhatnának abba, hogy az EU-n belül hol helyezzék el őket.

Az elképzelést Gesine Schwan, a német szociáldemokraták (SPD) korábbi államfőjelöltje, a német-lengyel határon fekvő Odera-menti Frankfurtban működő nemzetközi felsőoktatási intézmény, a Viadrina Európa-Egyetem volt rektora és Maria Joáo Rodrigues volt portugál munkaügyi miniszter, szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő dolgozta ki.

A Die Zeit írása szerint migránsok befogadására hajlandó városok, települések olyan tagállamokban is vannak, amelyek vezetése elzárkózik menekültek befogadásától. Ilyen például Wroclaw, az egyik legnagyobb lengyelországi város, Spanyolországban pedig a barcelonai polgármester kezdeményezésére egész hálózat szerveződött menekültek befogadására nyitott önkormányzatokból, köztük olyan nagyvárosokkal, mint Madrid, Saragossa és Valencia.

Sigmar Gabriel német alkancellár, az SPD elnöke támogatja a tervet. “Szükség van az ilyen nemkonvencionális ötletekre, hogy kimozduljunk a megrekedt helyzetből” – mondta a politikus a Die Zeitnak.

 

21 Comments

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Belpolitika