Connect
To Top

Világhírűvé tesszük az államalapító uralkodóházunkat

Indul az Árpád-ház program: nemzetközi kiállítás, nemzetközi kutatóintézet és kulturális körút. 

Indul az Árpád-ház program: nemzetközi kiállítás, nemzetközi kutatóintézet és kulturális körút. 


Több mint ötmilliárd forintos keretösszeggel elindult az Árpád-ház program operatív része. Ezt jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Hoppál Péter elmondta, hogy a megvalósítási szakasz első üteme 2018-ig tart majd, és három nagy pilléren nyugszik. Létrehoznak egy nagy nemzetközi kiállítást, amely az Árpád-ház Európában is párját ritkító teljesítményét igyekszik megmutatni szerte a világban. Nemzetközi kutatóintézetet alapítanak, amely az Árpád-ház gazdag örökségét többnyelvű publikációkkal a közvélemény elé tárná. A harmadik pillér pedig Székesfehérvárt érinti: komplex városrehabilitációs program részeként a volt Köztársaság moziból látogatóközpont jön létre, onnan indulva pedig egyfajta kulturális körút épülne ki a Nemzeti Emlékhely és a Szent István-székesegyház érintésével.

Hoppál Péter felhívta a figyelmet arra, hogy az Árpád-ház a honfoglalás, a középkori államalapítás és a kereszténység felvétele mellett 12 szentet adott Európának és az egyetemes kultúrának. Szerinte a 21. század emberének kötelessége az Árpád-házat méltó módon bemutatni.

A nemzetközi kiállításról szólva közölte: a javaslatban szereplő 2018-as budapesti bemutató után a Magyar Nemzeti Múzeum 2022-ig öt tárlatot szervezne többek között Berlinben, Párizsban, Londonban és New Yorkban.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a következő hónapok szakmai előkészületeit követően kormánydöntés születhet a második ütemről is, amely további jelentős állami forrásokat biztosít az egykori koronázó város 2022-ig tartó fejlesztéseihez. Úgy vélte, az Árpád-ház program legnagyobb helyi fejlesztése a majdani dómmúzeum lesz a jelenlegi romterület helyén, mert a végső cél "a laikusok számára is bemutatni Európa akkori egyik legnagyobb templomának monumentalitását és lelki élményt adni az ide zarándokló embereknek".

Hoppál Péter szerint mindezek megvalósulása esetén kiemelt nemzeti emlékhellyé válhat Székesfehérvár, a város turisztikai és zarándokközpont, a nemzeti identitás középpontja lehet a világban szétszórt 15 milliós magyarság számára.

1 Comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Kárpát-medence