Connect
To Top

Ártatlanul vádolták a polgármestert?

A Hargita megyei törvényszék első fokú ítélete szerint visszatérhet hivatalába Mezei János, a székelyföldi Gyergyószentmiklós polgármestere

A városvezetőnek az ellene folyó bűnvádi eljárás miatt tiltották meg 2015 februárjában hivatala gyakorlását. A döntés ellen a hivatalos közlés után 48 órán belül fellebbezhet az ügyészség.

A romániai bíróságok portálján közölt keddi végzés megszünteti a polgármester bírósági felügyeletét, amely a romániai jogrendben rögzített legenyhébb kényszerintézkedési forma. A felügyelet alá helyezett személynek nem szabad elhagynia Romániát, nem szabad felvennie a kapcsolatot a büntetőper tanúival, és időközönként jelentkeznie kell a rendőrségen.

Mezei János ellen 2015 január végén indult ügyészségi vizsgálat, melynek idejére felfüggesztették tisztségéből. Az eljárás során egy időre házi őrizetet rendeltek el ellene, majd előzetes letartóztatásba is helyezték. A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) a május végi vádemelésben hivatali visszaéléssel, zsarolással és sikkasztásra való felbujtással vádolta a polgármestert.

A vádhatóság szerint Mezei azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható a magyarországi többségi tulajdonos beleegyezése nélkül.

A DNA azt tekinti zsarolásnak, hogy a polgármester felszólította a Monturist Kft. ügyvezetőjét – aki a feljelentést tette ellene -, hogy mondjon le a tisztségéről. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.

A Mezei János elleni bírósági felügyeletet megszüntetését már szeptemberben is elrendelte a törvényszék, de akkor a DNA sikerrel fellebbezett a végzés ellen. A Magyar Polgári Párt (MPP) – melynek színeiben Mezei Jánost kétszer is polgármesterré választották – február végén azt közölte, hogy Mezei nem indul újabb mandátumért a június 5-én tartandó önkormányzati választásokon.

A 17 700 lakosú Gyergyószentmiklóson a lakosság 86 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Kárpát-medence