Connect
To Top

A végső cél Oroszország

Az EB-re való kijutásnál és az ottani helytállásnál is nagyobb siker lenne, ha a Magyar Válogatott sikerrel venné a VB-selejtezőket

Az EB-re való kijutásnál és az ottani helytállásnál is nagyobb siker lenne, ha a Magyar Válogatott sikerrel venné a VB-selejtezőket. Ez első lépés az úton: Feröer-szigetek.

A magyar labdarúgó-válogatott kedden a Feröer-szigeteken kezdi meg a 2018-as, oroszországi világbajnokság selejtezősorozatát, amelyet ha sikerrel vesz, akkor 32 év elteltével szerepelhet ismét a világ legrangosabb futballeseményén.

Bernd Storck szövetségi kapitány együttese nem került könnyű hatosba, ugyanis az egyetlen olyan európai selejtezőcsoportban szerepel, amelyben három Eb-nyolcaddöntős gárda van: mellette még az Európa-bajnok Portugália és Svájc. A hatosnak még Feröer-szigetek, Lettország és Andorra a tagja.

A német szakember jelentős fiatalítást hajtott végre a keretben. Ennek egyik oka, hogy a 107 szereplésével válogatottsági rekorder Király Gábor kapus, illetve az örökrangsorban 94 pályára lépéssel harmadik védő, Juhász Roland is elbúcsúzott a nemzeti csapattól a kontinensviadalt követően. Részben ennek köszönhető, hogy Kálnoki-Kis Dávid és Bognár István személyében újoncok is szerepelnek a keretben, de rajtuk kívül is számos fiatal ragja a válogatottnak, így például Bese Barnabás, Kalmár Zsolt, Kovács István, Kleinheisler László vagy éppen Nagy Ádám.

Storck korábban úgy fogalmazott az esélyeket illetően, hogy "az első helyre nehéz lenne odaérni" az Eb-győztes Portugáliával szemben, "de a második pozíció megszerzése nem lehetetlen". A csoportokból az első helyezett jut ki a 2018-as oroszországi tornára, a kilenc második helyezettből pedig a legjobb nyolc pótselejtezőt játszik a részvételért.

A keddi rajton papíron könnyű ellenféllel találkoznak a magyarok, Feröer-szigetek válogatottja soha semmilyen nagy tornára nem jutott ki, ugyanakkor hazai pályán mégis veszélyes lehet, mivel kisméretű pályán, ráadásul műfüvön fogadja a riválisokat. A szokatlan körülmények pedig sokszor alaposan megnehezítik a vendégek dolgát, így volt ez két éve is, amikor még Dárdai Pál irányításával kínkeservesen győzött a magyar együttes 1-0-ra Eb-selejtezőn.

Magyarország legutóbb az 1986-os, mexikói vb-n szerepelt. Azóta hét világbajnoki selejtezősorozaton bukott el. Legközelebb az 1998-as vb-hez járt, akkor csoportmásodikként pótselejtezőt játszott a Csank János irányította gárda, de 12-1-es összesítéssel alulmaradt Jugoszláviával szemben.

A magyarok várható kezdőcsapata Feröer-szigetek ellen:
Dibusz Dénes – Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás – Elek Ákos, Nagy Ádám – Németh Krisztián, Kleinheisler László, Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Sport