Connect
To Top

Winnetou védetté vált

A világ legismertebb indián hőse per alanya volt. A döntés megszületett: a nemes lelkű apacs törzsfőnök nevét nem használhatja bárki

Az Európai Unió Törvényszéke pénteki határozatában helyt adott a német Karl May Könyvkiadó keresetének, és semmisnek nyilvánította az Európai Unió Védjegyhivatalának három évvel ezelőtti döntését, amellyel a Winnetou szót törölte a védjegyoltalom alá vett kifejezések sorából.

Winnetou nemes lelkű és jóságos indián törzsfőnök, Karl May német szerző regénysorozatának főhőse. A nevéből alkotott védjegy 2003 és 2013 között a Karl May Könyvkiadó kizárólagos monopóliuma volt. A nyomda a többi között filmek, ékszerek, parfümök, kozmetikai és nyomdaipari termékek, bőrből készült árucikkek, háztartási és ruházati cikkek, játékok, élelmiszerek, rendezvények, sőt üdülőtáborok, személyszállítás, szállásadás és étkeztetés vonatkozásában is kizárólagos jogosultja volt a védjegynek.

A monopólium eltörlése – és egyúttal a fizetendő jogdíjak kikerülése – érdekében a német Constantin Film Produktion Kft. 2010-ben kérte a védjegyhivatalt, hogy vegye ki a szót az oltalom alatt álló kifejezések sorából, amit az meg is tett. A Constantin Film egészen máig örülhetett ennek, hiszen leányvállalata, a Rat-Pack-Filmproduktion úgy döntött, a hatvanas évek Winnetou-sikerfilmjei után új filmeket készít. A Rat-Pack tavaly nyáron az albán származású Nik Xhelilaj főszereplésével meg is kezdte a forgatásokat az RTL kereskedelmi tévécsatorna számára.

A nemcsak irodalmi, hanem kereskedelmi szempontból is érdekes figura körülötti évtizedes vitában azonban úgy tűnik, hogy mégis a Karl May Könyvkiadó nevet majd igazán és utoljára. Ugyanis a luxembourgi uniós bírák szerint az OHIM megsértette a közösségi védjegyek rendszerét szabályozó önállóság és függetlenség elvét. A törvényszék bírálta, hogy a védjegyhivatal ahelyett, hogy önállóan értékelte volna, hogy a Winnetou megjelölés a szóban forgó áruknál és szolgáltatásoknál leíró jellegű-e, a német bíróságok határozatait alapul véve hozta meg döntését. Ennek értelmében a kifejezést leíró jellegűnek nyilvánította, ami azt jelentette, hogy az nem állhat védjegyoltalom alatt. A bíróság emellett azt is kifogásolta, hogy az OHIM felszínesen indokolta meg határozatát.

A törvényszék ítélete miatt a védjegyhivatalnak új határozatot kell hoznia a Constantin Film által benyújtott törlési kérelem tárgyában.

 

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in A férfi

 • Gyász: elhunyt Somló Tamás

  Meghalt Somló Tamás zenész, énekes, dalszerző, a magyar könnyűzenei élet kiemelkedő alakja

  The One2016 júl 19.
 • Egy idős ember heroikus küzdelme

  Három órán át küzdött a krokodilokkal az ausztrál férfi, miután a társát elveszítette

  The One2016 máj 18.
 • Nem kell a győztes?

  Donald Trumpnak nem csak Hillary Clintont kellene legyőznie, hanem a hatalmához ragaszkodó saját pártelitjét is

  The One2016 máj 06.
 • Ragaszkodnak Dárdaihoz!

  Meghosszabbította szerződését Dárdai Pál, a Hertha BSC labdarúgócsapatának vezetőedzője, aki így legalább a következő szezon végéig irányíthatja az együttest

  The One2016 máj 06.
 • Elképesztően elhíztunk!

  A mozgásszegény életmód, a megnövekedett szénhidrát- és kalóriabevitel következtében drasztikusan nőtt az elhízás gyakorisága

  The One2016 márc 18.
 • Jean-Michael Jarre visszatér!

  Hat év után tér visszatér Magyarországra az elektronikus popzene történetének egyik legsikeresebb dalszerző-előadója

  The One2016 márc 16.