Connect
To Top

Minden gyerek lakjon jól

Több mint 11 ezer hátrányos helyzetű, három év alatti gyerek megsegítésére indított országos élelmiszercsomag akciót a Minden Gyerek Lakjon Jól! Alapítvány

Hegedűs Zsuzsa, az alapítvány kuratóriumának elnöke a helyszínen tartott sajtótájékoztatón elmondta: az Aldi, az Auchan, a Lidl, a Penny, a Spar és a Tesco élelmiszerláncok 5-5 millió forintos támogatásával indított akcióban a következő öt hónapban havi rendszerességgel összesen 7370 hátrányos helyzetű, 3 éven aluli gyereket nevelő család kap azonos csomagot.

Szerdán Hevesen 184 gyerek szülője vehette át a 6 liter tartós tejet, 2 kilogramm müzlit és 1-1 kilogramm rizst, zabpelyhet tartalmazó csomagot, amelyekhez a Tej Terméktanács további 12-12 liter tartós tejet adott még. Az akció délután a szintén Heves megyei Tenken és Tarnabodon folytatódik; az előbbi településen 12, az utóbbin 31 gyerek kap az élelmiszercsomagból.

Hegedűs Zsuzsa felidézte: egy tavaly novemberi, gyerekéhezés elleni civil kezdeményezés hívta fel a figyelmet arra, hogy bár a törvény szerint minden 14 évnél fiatalabb hátrányos helyzetű gyerek jogosult a központi költségvetésből biztosított ingyenes étkezésre, több ezer gyerek mégsem jut hozzá az ellátáshoz. Hozzátette: míg az óvodai és iskolai ellátás mindenütt biztosított az összes rászoruló gyerek számára, a leghátrányosabb kistérségek 5 ezer fő alatti településein egyetlen 3 év alatti gyerek sem kap ingyenes ellátást, az önkormányzatok ugyanis nem képesek bölcsődét működtetni. A helyhatóságok tájékoztatása szerint 11 ezer 300 ilyen gyerekről van szó.

Hegedűs Zsuzsa kitért arra is, hogy a helyzet tartós megoldására vonatkozó javaslatokat az érintett államtitkárságok segítségével kidolgozta és már átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Elmondta: az átmeneti időszak nehézségeit enyhítendő fordult segítségért decemberben a Magyarországon működő élelmiszerláncok vezetőihez. Elhangzott: április 7-én kiszállítják az érintett járáspontokba a hat áruházlánc csomagjait, amelynek kiosztását – az alapítvány háztáji akciójához hasonlóan – önkéntesek végzik el. Az akciót a 13611-es adományvonal hívásával bárki támogathatja.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Belpolitika