Connect
To Top

A magyarok utcára küldték a menekülteket

Merkelék azt állították a Bundestag vitájában, hogy “a magyarok az utcára küldték a menekülteket, hogy menjenek máshová”

Döntő jelentőségű szakaszhoz érkezett az Európai Unió a menekültválság kezelésében. A csütörtökön kezdődő uniós csúcs az első igazi esély a válság megoldására – mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben, a Bundestagban.

Az Európai Tanács értekezletén derül ki, hogy el lehet-e érni olyan megállapodást, amely most először esélyt ad a menekültválság “összeurópai és fenntartható megoldásához” – mondta a kancellár a találkozón képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Az EU és Törökország formálódó válságkezelési együttműködéséről szólva hangsúlyozta, hogy a török uniós csatlakozási tárgyalások továbbra is “nyílt végűek”, vagyis nem feltétlenül vezetnek Törökország felvételéhez, és a török uniós tagság ügye nem is szerepel a csúcs napirendjén.

Ugyanakkor az igazságszolgáltatásról és a jogállamiságról szóló csatlakozási tárgyalási fejezetek megnyitásáról szó lehet, ami ezeknek a területeknek a helyzetét tekintve kiváló alkalom egy “nagyon fontos párbeszéd” megkezdésére – tette hozzá Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy az EU nem engedhet értékeiből, világossá kell tennie, hogy ragaszkodik a sajtószabadsághoz és a kurd kisebbség jogainak tiszteletben tartásához.

Az Égei-tengeren zajló illegális migráció felszámolásához a török javaslatok megvalósítása mellett az is szükséges, hogy később uniós tagállamok önkéntes alapon befogadjanak menekültkontingenseket – tette hozzá.

A kancellár beszéde után vitában az ellenzéki pártok – a Baloldal és Zöldek – vezérszónokai úgy vélekedtek, hogy a kormány fordulatot hajtott végre, míg tavaly szeptemberben beengedte a Magyarországon rekedt menekülteket, most elzárkózik a Görögországban rekedt menekültek átvételétől.

Volker Kauder, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának vezetője a bírálatokra válaszolva hangsúlyozta: “nem fair” az ellenzék részéről a magyarországi és a görögországi helyzet összevetése. A Magyarországon a menedékkérőknek nem volt lehetőségük arra, hogy igénybe vegyék “megfelelő intézmények” ellátását, mert “a magyarok az utcára küldték a menekülteket, hogy menjenek máshová” – fogalmazott a CDU/CSU frakcióvezetője. Ezzel szemben Görögországban “vannak helyek, ahova a menekültek elmehetnek, ez a különbség” – tette hozzá.

A frakció CSU-s képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt kiemelte: pártja számára elengedhetetlen, hogy a 160 ezer menekült elosztásáról hozott korábbi döntés megvalósítása, és az esetleges újabb menekültek elosztása ne egyoldalúan, Németország terhére történjék, hanem “igazságosan”.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Nagyvilág