Connect
To Top

2017-ben sokkal jobban fogunk járni

Adócsökkentés, adókedvezmények, még kedvezőbb cafeteria-szabályok – ezek jellemzik a jövő évünket

Jövőre lényegesen kevesebb adót kell fizetni, mint 2016-ban. Ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelentette ki, miután az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat.ú

Az elfogadott adómódosítások könnyebbé teszik a családok megélhetését, a kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adófizetése 85 ezer forinttal csökken 2017-ben – mondta a miniszter. Jövőre mintegy egymilliárd forint többlet marad a kisgyermekes családoknál azáltal, hogy kiterjesztik az adómentességet a bölcsődei és óvodai szolgáltatások térítési díjaira.

Varga Mihály szavai szerint az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmiadó-csökkentését hajtották végre: a parlament döntése következtében jelentősen csökkenni fog a baromfihús, a tojás és a tej áfája 27-ről 5 százalékra, emellett jövőre  27 százalékról 18 százalékra csökken az éttermi szolgáltatások és az internetszolgáltatás áfájának mértéke is.

Megjegyezte: a parlament által elfogadott adótörvényekkel kedvezően változnak a cafeteria-szabályok. A parlament a kormány javaslatát hagyta jóvá: a béren kívüli juttatásból 100 ezer forintot készpénzben adómentesen nyújthat a munkáltató, a többit SZÉP-kártyára utalhatja. A miniszter jó kompromisszumnak nevezte az elfogadott szabályokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak nem érdemes trükközni a cafeteria 100 ezer forintos készpénzes részével, nem érdemes azt beépíteniük a bérbe. Az adóhivatal formanyomtatványán kell ugyanis nyilatkozniuk arról, ha jövedelemcsökkenés volt a cégnél, amelyet a NAV ellenőrizni fog – tette hozzá a miniszter.

Kitért arra is, hogy kilenc milliárddal lesz kedvezőbb a munkaadók helyzete, ha olyan dolgozót foglalkoztatnak, aki távolabbról jár be munkahelyére.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) és a kisvállalati adót (kiva) 25 helyett 50 fős foglalkoztatottságnál lehet igénybe venni.

Kiemelte: azt tervezik, hogy a jövedéki adóbevallásoknál semmiféle papírmunka a jövőben ne legyen.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

More in Belpolitika