Kövess !
Fel

Merkelt a kormányon belül is szorongatják

Minden eddiginél keményebb harc kezdődött az Angela Merkel vezette CDU-CSU pártszövetségen belül. A migránsválság akár szét is verheti az “örök szövetséget”. Ezen elbukhat maga Angela Merkel is.

A bajor Keresztényszociális Unió, a CSU a testvérpárt Kereszténydemokrata Uniótól függetlenül, önállóan vesz részt a 2017-es szövetségi parlamenti választások kampányában, ha Angela Merkel kancellár, a CDU-elnöke nem követi a CSU irányvonalát – írta a Der Spiegel című német hírmagazin a hétvégén megjelent számában.

A beszámoló szerint Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke továbbra is irányváltásra akarja kényszeríteni Angela Merkelt a menekültügyi politikában és egy sor további kérdésben, mert meggyőződése, hogy a menekültválság eddig fejleményeiből és az Alternatíva Németország (AfD) nevű párt előretöréséből az a tanulság, hogy a CDU-ban és a kormány politikájában “több CSU-ra” van szükség.

Horst Seehofer már a választási kampány stratégiáját előkészítő CSU-s testület március közepi ülésén bemutatta elképzeléseit a testvérpártok  kapcsolatának alakításáról. Kifejtette, hogy az AfD a kisemberek pártja, ezért gondoskodni kell az alacsony keresetűek nyugdíjának stabilitásáról, akkor is, ha ez sok milliárd euróba kerül, és azt is elmondta, hogy a kampányban hangulatot akar kelteni az Európai Központi Bank (EKB) kamatpolitikája ellen.

Amennyiben a CDU nem követi ezt az irányvonalat, a CSU szükség esetén önállóan kampányol majd, mert világosan meg kell mondani a választóknak, hogy nem Angela Merkelre szavaznak, ha a CSU-nak adják voksukat. A CSU ebben az esetben nem a CDU támogatójaként vesz részt a kampányban, hanem annak garanciájaként mutatja majd be magát, hogy a kancellár nem tudja minden további nélkül folytatni eddigi politikáját – hangoztatta Horst Seehofer a Der Spiegel szerint.

A CSU-ban senki sem kívánja ennek a forgatókönyvnek a megvalósulását, de nemigen utalnak jelek arra, hogy a kancellár enged a bajor követeléseknek. Tanácsadói azt mondják, Angela Merkelnek az a meggyőződése, hogy többet veszítene középen, mint amennyit nyerne a jobboldalon, ha beáll a CSU irányvonalába, és a CDU/CSU pártszövetség egyébként sem tudja elérni az AfD-választók iszlamofób, idegenellenes kemény magját – írta a Der Spiegel, amely szerint a helyzet valóban nem annyira egyszerű, ahogyan a CSU ábrázolja.

Az ország nyugati részén ugyan sok szavazó átpártolt az AfD-hez, márciusban a baden-württembergi tartományi választáson 190 ezer, a rajna-vidék-pfalzi választáson 50 ezer korábbi CDU-szavazó támogatta az AfD-t. Azonban az újonc párt a nemszavazók – a korábbi választásoktól távol maradtak – körében szerezte a legtöbb voksot, a 2013-ban tartott Bundestag-választás pedig megmutatta, hogy Angela Merkel eredményesen gyűjt szavazatokat a baloldali táborban, 600 ezer támogatót hódított el a szociáldemokrata párt (SPD) és a Zöldek bázisából – írta a Der Spiegel.

A CDU és a CSU pártszövetséget alkot. A CSU csak Bajorországban működik, a CDU pedig a többi 15 tartományban.

Markus Söder bajor pénzügyminiszter vsaárnap a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, a két párt között nagyobb tartalmi különbségek vannak, mint 1976-ban, amikor legutóbb szakadással fenyegető válságba jutott a szövetségi viszony. Mindenekelőtt a menekültpolitikában vannak eltérések – tette hozzá a Horst Seehofer riválisaként és lehetséges utódaként számon tartott politikus, utalva arra, hogy a CSU nemzeti szintű intézkedésekre, a német határ biztosítására helyezné a hangsúlyt és követeli, hogy évi 200 ezer főben korlátozzák a befogadható menedékkérők számát, míg Angela Merkel az uniós külső határ biztosítását tartja a legfontosabbnak és elveti az egyoldalú nemzeti intézkedéseket.

Markus Söder úgy vélte, Angela Merkel politikája a felelős az AfD előretöréséért, mert a CDU-t 16. éve vezető kancellár eltolta pártját a baloldal felé , és ennek révén a jobboldalon üres tér keletkezett, amelyet az AfD igyekszik betölteni.  A CDU/CSU-nak ugyan el kell határolódnia a szélsőjobbtól, de “politikai otthont” kell kínálnia az “értékkonzervatív, hazafias, nemzeti érzelmű” szavazóknak – sürgette Markus Söder.

Egy vasárnap megjelent felmérés szerint tovább folytatódott a CDU/CSU gyengülése és az AfD erősödése.  Az Emnid közvélemény-kutató intézet adatai szerint a CDU/CSU országos választói támogatottsága 32 százalékos, ami egy százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbihoz képest és a legalacsonyabb érték az Emnid felméréseiben csaknem négy éve, 2012 júniusa óta. Az AfD támogatottsága egy százalékponttal 14 százalékra emelkedett. Ennél nagyobb támogatottságot soha korábban nem mért az intézet.

Kommentáld

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

további Nagyvilág